اثرات فرسایش 2
قبلا خواندید که....
اثر فرسایش در كاهش حاصلخیزی خاك
بر اثر فرسایش، خاك روی زمین كه از نظر كشاورزی فعال ترین و بارخیزترین قسمت پوسته جامد زمین است، فرسوده میشود و از بین میرود و در نتیجه حاصلخیزی آن كاهش مییابد. فرسایش چنانچه شدید باشد، به كلی بارخیزی خاك را از بین میبرد.
چنانچه قابلیت نفوذ آب یا هوا در خاك، بر اثر كم شدن یا از بین رفتن ماده آلی و تاثیر سایر عوامل كاهش یابد، خاكدانهها متلاشی و از هم جدا میشود، در نتیجه، ساختمان خاك متراكم میگردد. در چنین حالتی در فصل مرطوب، محیط نامساعد و خفهكنندهای در خاك بوجود میآید. چون در این صورت هوا و آب نمیتواند در خاك نفوذ كند و همچنین خاك قادر نیست آّب را برای فصل خشكی در خود ذخیره نماید، از نظر شیمیایی و بیولوژیكی شرایط در خاك بسیار نامساعد میگردد.
در چنین محیطی به تدریج موجودات كوچك خاكزی (میكروارگانیزمها) از بین میروند و هوموس خاك تلف میشود. بر اثر از بین رفتن مواد آلی (هوموس)، كمبود مواد ازتی خاك نیز ظاهر میگردد. با از بین رفتن هوموس و موجودات زنده، خاك حاصلخیزی خود را به كلی از دست میدهد.
فرسایش تونلی
یكی از جالب ترین و نادرترین ای فرسایش ها، فرسایش تونلی می باشد. این فرسایش در این ناهمواری اشكالی را شبیه به لانه روباه بوجود آورده است كه به نام اشكال فرسایش تونلی معروف هستند. اشكال فرسایش تونلی مطالعه شده در منطقه ساختاری ساده داشته و شامل تعدادی حفره یا گودال های قیفی شكل با ابعاد گوناگون و یك شبكه زهكشی زیرزمینی بوده كه این شبكه توسط خروجی هایی به شكبه زهكشی سطحی متصل است.
فرسایش توده ای
این نوع فرسایش در روی زمین اغلب به شكل عوارض زمین كه معرف حركات خاك در گذشته است ظاهر میگردد. این حركات عبارتست از تورم و بالا آمدن خاك، سرخوردگی، خزیدن زمین و ریزش خاك (حركت یخچال ها).
در فرسایش تودهای قسمتی از خاك دامنه كوه ها به حركت در میآید كه یا ممكن است بر اثر اشباع شدن خاك طبقه رویی از آب و نفوذپذیری خاك طبقه زیری، خاك رویی به حركت در آید، یا ممكن است بر اثر لغزش این عمل اتفاق افتد، به این معنی كه تودهای از كوه از محل اولیه خود جدا میشود و در محل دیگری قرار میگیرد، یا ممكن است در نتیجه ریزش باشد كه در این حالت قسمتی از كوه ریزش میكند و در سطحهای پایینتر روی هم انباشته میشود.
فرسایش سیلابی
فرسایش سیلابی یك تخریب ساده نیست. در مناطق كوهستانی و حتی در زمین های سست جلگهای فرسایش شیاری و خندقی ممكن است به فرسایش سیلابی تبدیل گردد. در این فرسایش جریان آب به ویژه آبهای گلآلود، حامل ریگ و شن و غیره، موجب شسته شدن اطراف آن و حمل مواد بیشتر با خود میگردد. با این عمل، زمین های دیواره ی بستر، استحكام و قدرت خود را از دست میدهد و بتدریج و در مواقع جاری شدن سیلاب های شدید حتی به طور ناگهانی ریزش میكند و امكان دارد كه موجب تخریب و ویرانی مزارع و دهاتی كه در جوار این مسیلها واقع شدهاند، بشود. با افزایش مواد خاكی در آب، وزن مخصوص آن بیشتر و قدرت و نیروی درهم كوبنده آن زیادتر میگردد.
فرسایش خندقی
منشا این فرسایش، آب است. در این فرسایش عمق و عرض زمین های فرسایش یافته بیشتر از فرسایش شیاری است.
این شكل فرسایش، بر اثر پیشرفت فرسایش شیاری بوجود میآید، به این نحو كه شیارها به هم میپیوندند، در نتیجه زمین بیشتر شسته میشود و نهرها یا خندق هایی در سطح زمین تشكیل میگردد.
در این تخریب، سنگ مادر ظاهر میشود و آنقدر عمیق و عریض است كه گاوآهن قادر به عبور از آنها نیست. این خندق ها یا نهرها تدریجا عمیقتر میشوند. عمق خندق ها به یك متر یا بیشتر میرسد و بتدریج شكل آن ها تغییر میكند. این عمل در صخرههای سست، خاك های رسی و رسی آهكی بیشتر دیده میشود.
این فرسایش اغلب در محدوده آب و هوای خشك و در نواحی كه تغییرات درجه حرارت در فصول مختلف در آنجا شدید است ظاهر میگردد. البته این شكل تخریب در زمین های جنگلكاری شده نیز دیده میشود و ساختمان زمینشناسی خاك هم در این فرسایش بیتاثیر نیست.
فرسایش چاله ی
این شكل فرسایش بیشتر منشا بادی دارد. چاله ها در نتیجه توسعه فرسایش سطحی و بزرگتر شدن چاله های كوچك نخستین، بوجود می آید. در بسیاری از نقاط دشت لوط و حواشی دشت كویر سطحهای وسیعی از زمین دیده میشود كه بر اثر باد بصورت چاله چاله در آمده است. این چاله ها نشانه فرسایش بادی شدید در این نواحی است. بادهای شدید موادی را كه از كندن این چالهها بدست می آورد، كیلومترها با خود میبرد.
فرسایش شیاری یا آبراهه ای
منشا این تخریب اغلب باران است و در پیدایش آن عامل، شیب بسیار موثر می باشد. فرسایش شیاری یا آبراهه ای، در دامنه كوه ها و حتی در سطح زمین های كم شیب نیز به سهولت دیده میشود. این شكل فرسایش، پیشرفته تر از فرسایش سفرهای بوده و ممكن است به صورت خطوط موازی نیز ظاهر شود كه ابتدا كم عمق است ولی به سرعت عمیق تر میشود. این شكل فرسایش، تا زمانی كه سنگ مادر ظاهر نشده است، بنام فرسایش شیاری خوانده میشود.
فرسایش سطحی یا سفره ای
عمل عامل فرسایشی در این فرسایش، در تمام سطح زمین است. این شكل فرسایش بیشتر منشا بادی دارد، ولی طبیعی است كه فرسایش آبی نیز ابتدا به طور سطحی اتفاق می افتدكه به علت فرسایش یكنواخت در تمام سطح كمتر محسوس می گردد.
این نوع تخریب با ظهور لكه های سفید و روشن در سطح نمودار میشود و نشان دهنده تخریب و از بین رفتن سطحیترین قسمت زمین، آن هم به صورت لكه لكه است. اختلاف رنگ بین قسمت های فرسایش یافته و فرسایش نیافته علامت این تخریب است، زیرا قسمت رویی به علت دارا بودن مواد آلی، غالبا تیره رنگ میباشد.
علامت دیگر این فرسایش وجود ریگ و سنگریزه های آزاد در سطح زمین است. در این نقاط باد ذرات ریز را با خود برده و ریگ و سنگریزه در سطح زمین باقی مانده است.
مسابقه وبلاگ برتر ماه
نظرات شما عزیزان:
موضوعات مرتبط: مطالب علمی ، ،
برچسبها: